Avui diumenge em estat tot el matí i mig dia enfeinats a la cuina :P , deu n'hi do tot el que hem preparat per anar cruspint al llarg de la setmana. De totes les cosetes bonississimes que hem fet en destacaria per damunt de les demés el Puré d'Aubergínies o com ens agrada anomenar-lo: Baba Ghanoush.
És una exquisida i suau pasta molt fàcil de preparar i igual que l'hummus, és un dels acompanyaments més tradicionals dins del menjar àrab. L'afició de la cuina àrab per les albergínies es reflecteix en el seu receptari tradicional, on algunes vegades és un ingredient més, o com en aquest cas, on és l'estrella del plat. Aquest puré és un dels més coneguts mezze, juntament amb l'hummus, la muhammara i el tabule, que entre molts es serveixen com entrants a la cuina musulmana i el seu nom més conegut és el de muttabal betinjan.
A en Dalí li agradava molt una versió sense tahina però a la qual s'hi afegia una anxova de l'Escala ben xafada. El seu nom en algunes llengües (grec, turc, etc.) és "amanida d'albergínia" i en francès és "caviar d'albergínia".
A l'Índia existeix un plat semblant que es diu Baingan Bartha, que també està fet amb albergínia cuita directament sobre una flama, pelada i barrejada amb altres ingredients, en aquest cas tomàquet, ceba, all i espècies. Es serveix amb pa indi, per exemple de tipus naan. A l'oest de l'Índia hi ha una altra versió que es diu Bharit, que conté ceba picada i iogurt i es serveix com a acompanyament.
A Síria i Palestina aquest plat rep un nom una mica curiós, baba ghanoush, que literalment vol dir bonic i viciós. I és que, aquest seria el millor nom per descriure aquesta crema d'agradable i lleugera textura, que fa que una vegada que la provis es desperti la més insaciable de les gules. I és tanta la fama d'aquest plat, que és molt popular la creença que si les dones mengen aquest plat, acabessin per adquirir les mateixes qualitats meloses del baba ghanoush. Així moltes mares l'hi donen a les seves filles buscant transmetre'ls les virtuts de ser mimoses i vicioses. Una política que també té els seus detractors, que prohibeixen menjar precisament pel mateix motiu.
Ingredients: 2 aubergínia, 1/2 llimona suc, 2 dents d'all, 1 cullereta de tahina*, 2 culleretes de sal, 1/2 cullereta de pebre vermell picant 1 cullereta de comí en pols, oli d'oliva i julivert fresc per decorar. |
|
Preparació:
|
*El tahine/tahini/tahina és una pasta de sèsam típica dels països àrabs. El sèsam és un aliment ric en ferro i calci (100 gr de tahine aporten 670 mg de calci i 10 mg de ferro, molt més calci -6 vegades més!- que la llet i més ferro que les llenties, per posar algun exemple)